- Istenem, hogy fog tojás nélkül összeállni a sütemény? (Ejnye lányom, hát nem figyeltél, mikor elmondtuk, hogy a Király lisztből tojásmentes tészták is készülnek?) - Egyáltalán, mi kerüljön bele? - esel kétségbe a konyhád közepén.
No, tehát liszted szerencsére van. Besietsz a kamrába, és kutakodni kezdesz, mit tudnál hozzáadni a liszthez a lakásban levő szűkös készletből, hogy a kisfiadnak a gondok ellenére is emlékezetes születésnapot varázsolhass. Hiszen Édesanya Vagy.
Lássuk, mit találtál otthon: egy kevéske (tán egy bögrényi azért megvan) cukrot, egy kis besárgult margarin is maradt, édes mazsola drága nagynénéd szőlőjéből, néhány üveg illatos fűszer, sütőpor, só.
És ekkor megjelenik egy energiatakarékos izzó a fejed felett: - Hiszen ezekből össze tudom állítani a tortát! Nem lesz habos-babos, nem lesz a megszokott, de torta lesz, igazi torta! És megalkotod a Válság-tortát.
(Hogy pontosan ki találta ki, nem tudjuk, valószínűleg leleményes asszonyok állították össze a Válság-torta receptjét azokban a nehéz időkben.
Bárcsak ne léteznének ma már olyanok, akiknek minden leleményességét latba kell vetniük nap nap után, hogy ételt tehessenek a család asztalára...ha ismersz ilyen embert, segítsd, ha nem tudsz segíteni, gondolj rá szeretettel, és mindenekelőtt érezz hálát azért, amid van.)
A Válság torta receptje:
Alkotói:
3 csésze liszt
1 csésze barna cukor
2 csésze mazsola
2 csésze víz
3/4 csésze margarin (vagy olaj)
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrült szerecsendió
1 teáskanál őrült szegfűszeg
Nálam még jó fél-1 csésze napraforgó természetesen :)
(Aztán mehet bele még csoki, kakaó, datolya, víz helyett erős kávé, egyéb magvak (dió, mogyoró stb.), reszelt alma...ami csak van otthon! (Rex ketchupot ebbe most ne tegyél).
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Zsiradékkal kend ki a tepsit, tortaformát, és lisztezd is be. Egy serpenyőben keverd össze a cukrot, mazsolát, vizet és a zsiradékot. Ezt kevergetve 3 percig forrald, majd hagyd kihűlni. Egy másik edényben keverd össze a lisztet, sót, sütőport és a fűszereket. Ha közben a mazsolás keveréked kihűlt, hozzá is öntheted a száraz hozzávalókhoz. Alaposan dolgozd össze. Tepsibe téve 175 fokon 35-40 percig süsd (bizony én legalább kétszer ennyi ideig sütöttem, szurkáld nagy szorgalommal, sajnos pillanatnyilag csak ennyit tudok mondani. És annyit, hogy igazán fenséges lett!)
Jó étvágyat hozzá!
És végül a hangulat kedvéért egy 30-as évekbeli gyönyörű fotó (A pici fiad végül megkapta azt a tortát )
(A receptet a "foodandwine" oldalnak, a korhű képet a "bibl.u"-szeged oldalnak köszönjük!)