A bolti "vaníliás" (legtöbb esetben vanilin) cukor érdekes egy találmány. A vaníliához nem sok köze van.
A vanilin vagy metil-vanilin (C8H8O3) egy aromás aldehid. Igazából egy illúzió. Aromás aldehid illúzió.
Ne adj ki több pénzt aromás aldehid illúzióra (és sok kis zacsira, melyek a szemétben végzik) , inkább készíts otthon pár perc alatt nagy mennyiségű, IGAZI vaníliás cukrot!
Én barna cukorból készítettem, egyrészt mert az van a Spájzban ;) , másrészt alapból van egy kis vanília íze, illetve sokkal tisztább, egészségesebb és finomabb a fehér cukornál.
Legyen a kezed ügyében:
- 1 db befőttes üveg (nálam a "normál" 720 ml-es)
- 1 csomag barna cukor
- 1 db vanília rúd (Ha bikaerősre szeretnéd persze tehetsz bele kettőt)
- kés
Így csináld:
- - > Éles késsel ejts hosszú metszést a vanília rúdon, kapard ki a tartalmát és vegyítsd a cukorral. Darálóval eredményesebben keveredik és porcukor állagot kap. Én nem daráltam, egyszerűen elkevertem a cukorban a vaníliát, és természetesen az üvegbe helyeztem a kikapart rudat is. Kb. 2 hetet várj, azalatt a cukor átveszi a fenséges ízt és illatot. Ahogy fogy, bátran tölts rá cukrot és keverd jól össze, így lesz soha el nem fogyó házi vaníliás cukrod. Értékes, valódi, nem pedig aldehid-aroma, melynek nem a szervezetedben a helye. Zárd le jól az üveget, de néha szippants bele, mert az illatok -ugyanúgy ahogy a zene- a lélekig hatolnak.
épp ezért készíts levendulás barna cukrot is (kávéba, sütibe) és levendulás szódabikarbónát (igazán feldobja a takarítás/mosás idejét, figyeld meg!) - >A gyógynövényt gézbe csomagoltam, belehelyeztem egy félig (cukorral illetve szódabikarbónával) töltött befőttes üvegbe, majd teletöltöttem és lezártam az üveget.
Ajándéknak is tökéletesek!