Örülünk Neked! Oldalunk a folyamatos fejlesztés és a Te kényelmed érdekében sütiket (cookies) alkalmaz. Honlapunk használatával elfogadod a a cookie-k alkalmazását. Bővebben a cookie-król az Á.SZ.F-ben olvashatsz. Rendben
Termékek Menü

Most kell porcsint enni!

Amolyan "Isten adta erőszakkal" (a szerencsésebbeknek) szerű dologról van itt szó. Esetleg, olyan "ha az élet citromot ad neked, csinálj belőle limonádét"-szerűről.

 

A tréfát félretéve egy értékes gyógynövényről beszélünk, melyet vétek lenne kihagyni az életedből és az étrendedből. Más helyeken egyáltalán nem gazként, hanem keringést segítő, immunerősítő, egészségmegtartó növényként tisztelik. 

A porcsin (Portulaca oleracea) nyersen és sütve-főzve egyaránt élmény. Nyersen, salátába, kenyérfeltétnek azért, mert rendkívül kellemes, savanykás íze van, ráadásul tartalmaz az egészség szempontjából számos, alapvetően fontos tápanyagot: alfa-linolén savat, omega 3 zsírsavat, ezen kívül C-, E-, és B-vitaminokat, illetve magnéziumot, kalciumot: tehát egy gyulladáscsökkentő, immun- és idegrendszer erősítő hatású, ízletes növényt ajánlgatok, amiért csak a határba (vagy a kertedbe) kell kiugranod. Természetesen a benne megbújó tápanyagok nyersen fejtik ki a legáldásosabb hatást testedre.

El is tudod tenni télire, ahogy azt Radics László is említi "Gyomkonyha" című könyvében: megsózva, ecetben vagy borban.

Virágzás előtt szedd! (Virágzáskor pedig lehasalva gyönyörködj benne, mert csodaszép!) 

Én ezúttal porcsin krémlevest és gombás porcsin-sültet készítettem belőle. A kert is rendben, a kaja is kész.

A krémleveshez vízben megpároltam a felaprított porcsint, majd összeturmixoltam, rizskrémet kevertem bele, és rottyantottam rajta egyet. Fűszerek: só, fokhagyma, akár a spenótnál. Durum cérnametélttel ettük, mert odavagyok érte, és ha nem lenne ciki, mindent azzal ennék. Hidegen és melegen is imádtam a friss, savanykás-krémes levest. Ami meglepő volt, hogy nem csak én. (Az újszerű dolgok olykor ijesztőek, ugye...hát még az egészségesek)

A gombás porcsin sülthöz szintén felaprítottam a porcsint (a szárát is használom, mindig) a gombát is feldaraboltam, majd kis kukoricacsíra olajon egy kevés borssal, sóval, fokhagymával, füstölt piros paprikával és (fagyasztott) petrezselyem-pesztóval megpirítottam.

Élj a természet-adta táplálékokkal!

Persze biztos mondanom sem kell, de út széléről, szennyezett helyekről sosem szedünk gyógynövényeket! Ha nincs kerted, lopózz át a szomszédhoz és gazold ki: ő is jól jár, Te is.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikk