Örülünk Neked! Oldalunk a folyamatos fejlesztés és a Te kényelmed érdekében sütiket (cookies) alkalmaz. Honlapunk használatával elfogadod a a cookie-k alkalmazását. Bővebben a cookie-król az Á.SZ.F-ben olvashatsz.
Termékek Menü

Most kell porcsint enni!

Amolyan "Isten adta erőszakkal" (a szerencsésebbeknek) szerű dologról van itt szó. Esetleg, olyan "ha az élet citromot ad neked, csinálj belőle limonádét"-szerűről.

 

A tréfát félretéve egy értékes gyógynövényről beszélünk, melyet vétek lenne kihagyni az életedből és az étrendedből. Más helyeken egyáltalán nem gazként, hanem keringést segítő, immunerősítő, egészségmegtartó növényként tisztelik. 

A porcsin (Portulaca oleracea) nyersen és sütve-főzve egyaránt élmény. Nyersen, salátába, kenyérfeltétnek azért, mert rendkívül kellemes, savanykás íze van, ráadásul tartalmaz az egészség szempontjából számos, alapvetően fontos tápanyagot: alfa-linolén savat, omega 3 zsírsavat, ezen kívül C-, E-, és B-vitaminokat, illetve magnéziumot, kalciumot: tehát egy gyulladáscsökkentő, immun- és idegrendszer erősítő hatású, ízletes növényt ajánlgatok, amiért csak a határba (vagy a kertedbe) kell kiugranod. Természetesen a benne megbújó tápanyagok nyersen fejtik ki a legáldásosabb hatást testedre.

El is tudod tenni télire, ahogy azt Radics László is említi "Gyomkonyha" című könyvében: megsózva, ecetben vagy borban.

Virágzás előtt szedd! (Virágzáskor pedig lehasalva gyönyörködj benne, mert csodaszép!) 

Én ezúttal porcsin krémlevest és gombás porcsin-sültet készítettem belőle. A kert is rendben, a kaja is kész.

A krémleveshez vízben megpároltam a felaprított porcsint, majd összeturmixoltam, rizskrémet kevertem bele, és rottyantottam rajta egyet. Fűszerek: só, fokhagyma, akár a spenótnál. Durum cérnametélttel ettük, mert odavagyok érte, és ha nem lenne ciki, mindent azzal ennék. Hidegen és melegen is imádtam a friss, savanykás-krémes levest. Ami meglepő volt, hogy nem csak én. (Az újszerű dolgok olykor ijesztőek, ugye...hát még az egészségesek)

A gombás porcsin sülthöz szintén felaprítottam a porcsint (a szárát is használom, mindig) a gombát is feldaraboltam, majd kis kukoricacsíra olajon egy kevés borssal, sóval, fokhagymával, füstölt piros paprikával és (fagyasztott) petrezselyem-pesztóval megpirítottam.

Élj a természet-adta táplálékokkal!

Persze biztos mondanom sem kell, de út széléről, szennyezett helyekről sosem szedünk gyógynövényeket! Ha nincs kerted, lopózz át a szomszédhoz és gazold ki: ő is jól jár, Te is.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikk