Nyári fehér kenyér

Nyári fehér kenyér
Nyári fehér kenyér, mely nyári forróságban is forrón a legfinomabb!

"mint majdnem mindegyik vadkovászos recept ez is előző este kezdődik…

Bekeverek:
- 5 dkg kovászt
- 10 dkg langyos vizet
- 10 dkg réteslisztet
letakarva 10-12 órát a pulton hagyom.
Másnap:
a teljes bekevert kovászt
- 400 ml langyos vizet
- 20 dkg kenyérlisztet
- 20 dkg királybúzalisztet
- 20 dkg réteslisztet
a gép üstjébe összekeverek és letakarva 1-2 órát állni hagyom. (fermentolízis)
Majd elkezdem dagasztani, 6-7 perc után teszek hozzá 2 evőkanál olajat és 2 csapott tk parajdi sót, még 2-3 percig dagasztom.
Enyhén olajozott edénybe teszem 1x szirom hajtom majd letakarva pihentetem. 30-40 percenként háromszor laminálom a tésztát (kihúzom, mint a rétestésztát, az 1/3 tésztát középre hajtom, ráhajtom a másik felét és feltekerem mint a csigát, így teszem vissza a kelesztő edénybe). A végén addig pihentetem míg legalább duplázódik. Megformázom és sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, lefedve a duplájára kelesztem, ha kész pici lisztet szitálok rá (könnyebb bevágni) tetszőlegesen egy pengével bevágom a tetejét, a jénai tetőt alaposan bespriccelem vízzel, és tolom a 230 fokra előmelegített sütőbe. 25 perc után leveszem a jénai tetejét és még kb 20 perc alatt készre sütöm.
Rácson hagyom kihűlni.

Jó étvágyat!" - A receptet és a fotót Timitől kaptuk, köszönjük!