Örülünk Neked! Oldalunk a folyamatos fejlesztés és a Te kényelmed érdekében sütiket (cookies) alkalmaz. Honlapunk használatával elfogadod a a cookie-k alkalmazását. Bővebben a cookie-król az Á.SZ.F-ben olvashatsz.
Termékek Menü

Bio Zúzott Kakaóbab 125g (Criollo)

Ár:
1.790 Ft
Egységár: 14,32 Ft/g
A kakaó latin neve Theobroma cacao, és azt jelenti: az istenek eledele. Az zúzott kakaóbab tényleg isteni csemege - cukor nélkül. Fogyaszd tízórai vagy uzsonna helyett, magvakkal vagy aszalt bogyós gyümölccsel. Hangulatjavító, energetizáló snack, jelentős magnézium-tartalommal.
Elérhetőség: Raktáron
Várható (nem garantált) kiszállítás: 2024. május 21.
Mennyiség:db

Leírás és Paraméterek

Bio zúzott Kakaóbab 125g (Criollo)
A csokoládé chips egészséges alternatívája - tedd sütikbe, müzlibe, smoothie-ba.

A kakaó latin neve – theobroma cacao azt jelenti, az istenek eledele. A kakaóbab az alapja minden kakaó és csokoládékészítménynek.

A XXI. században egyre inkább előtérbe kerül a nyers kakaó, mely a kakaóbab kíméletes feldolgozásának köszönhetően jobban megőrzi tápanyagtartalmát és jótékony hatásait. A kakaóbab szüretelése után a babokat egy fa dobozban, banánlevélen erjesztik pár napig. Az erjesztés során létrejövő kémiai változások hatására a kakaóbab veszít keserűségéből és egy gazdagabb csokoládé íz kezd kibontakozni. Ezután egy kíméletes szárítási eljárás következik, ekkor alakul ki barna színe és végleges íze is.
Nyers, zúzott kakaóbabunk Criollo fajtájú, ezt termesztették a mayák is. Ez a legritkább, legfinomabb és egyben legdrágább kakaófajta, gyakran nevezik a kakaók királyának is, az összes kakaótermelés 10-15%-át adja. A kakaóbab kiemelkedően magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, mely természetes sejtvédő hatása révén segít az öregedési folyamatok lassításában. Jelentős magnézium tartalma nélkülözhetetlen a megfelelő idegi és izomműködéshez. Hangulatjavító, energetizáló hatásáról is ismert. 

A kakaó az egyik legnépszerűbb alapanyag a konyhában világszerte. A mindenki által kakaónak nevezett, por állagú finomság a kakaófa termésének, a kakaóbabnak a porrá őrölt változata. A porrá őrlés mellett azonban más, egészségesebb feldolgozási formák is léteznek. Ilyen például a zúzás. Az általunk forgalmazott zúzott kakaóbab igazi ínyencség, a csokoládé egészséges alternatívája, ráadásul olyan fontos vegyületeket tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre.

A kakaóbab rendkívül gazdag polifenolokban és flavanolokban. A magas polifenol‑tartalmú élelmiszereknek gyulladáscsökkentő, és koleszterinszint-, valamint vércukorszint-csökkentő hatást tulajdonítanak.

Az erős antioxidáns tulajdonságú flavonolok támogatják az immunrendszer egészséges működését. Ráadásul, a legfrissebb kutatások szerint a kakaóbabban levő flavonolok javítják a vér nitrogén-monoxid szintjét, ezáltal javíthatják az erek működését, és hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez. Mindezek alapján elmondható, hogy a rendszeres kakaóbab-fogyasztás csökkentheti a szívroham, a szívelégtelenség és a sztrók kialakulásának kockázatát.

Az utóbbi években több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a kakaóbab a keringési rendszer mellett az idegrendszerre és az agyműködésre is jó hatással lehet. A flavonolok ugyanis képesek átjutni az úgynevezett vér-agy gáton, és részt vesznek a megfelelő agyműködéshez nélkülözhetetlen neuronok és molekulák előállításában.

Természetesen, további kutatások szükségesek, de mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a kakaóbab akár az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében is hasznosnak bizonyulhat a jövőben. Az idegrendszer épsége és a mentális egészség szorosan összefügg. Bizony! A kakaóbab-fogyasztás mentális problémák, például depresszió esetén is segíthet.

Természetes hangulatjavító hatását annak köszönheti, hogy fogyasztásakor a triptofán nevű aminosav szerotoninná alakul át. Részben ezért terjedt el a köztudatban az, hogy a csokoládéfogyasztás javítja a hangulatot. Ezek alapján a kakaóbab-fogyasztás pozitív hatása vitathatatlan. Viszont jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor a csokoládéfogyasztás is egészséges?

Részben igen, bár nem mindegy milyen csokoládét és mekkora mennyiségben fogyasztunk. Egy 2017-ben publikált tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a flavanolban gazdag étcsokoládé- és kakaóbab-fogyasztás javíthatja az inzulinérzékenységet, szabályozhatja a vércukorszintet, és csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásokat diabétesszel küzdő és egészséges emberek körében is.

Fontos kiemelni, hogy a kakaóbab a feldolgozás során veszít tápanyagtartalmából, ezért érdemes inkább nyers, zúzott formában fogyasztani.

Így fogyaszd: rágcsáld napközben csoki helyett mandulával, mazsolával, szórd reggeli müzlidre

A terméken előforduló vékony, szürkésfehér réteg a nyers kakaóbab érlelése során keletkező természetes bevonat, nem a minőségi probléma jele!

Összetevők 100% bio zúzott kakaóbab
Származási hely Peru
Átlagos tápérték 100 g termékben energiatartalom:2392 kJ/578 kcal, fehérjék:13g, szénhidrát:18,2g, amelyből cukrok:1g, zsírok:50,3g, amelyből telített zsírsavak:34g, só:<0,1g
Jelentősebb vitaminok és ásványi anyagok a zúzott kakaóbabban B1, B2, B3, B5, B9, C, E-vitamin, magnézium, cink, réz, kén, kalcium, vas, kálium, mangán
Jótékony hatások szív- és érrendszeri:serkentheti a vérkeringést, véralvadásgátló, segíthet szabályozni a vérnyomást, hangulatjavító
Cukor-, szója-, glutén- és laktózmentes összetevőkből készült.
Nem tartalmaz adalékanyagot, aromát, egyéb mesterséges anyagot.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!