Leírás és Paraméterek
Bio Céklapor 125g
Ez a gyönyörű, élénk színű zöldség az őszi-téli időszak egyik legfontosabb ásványi anyag- és vitaminforrása - prémium minőség, magyar termelőktől.
A gyönyörű színű cékla a magyar konyha régóta használt eleme. Míg nagyszüleink inkább savanyított változatban fogyasztották, mára a cékla frissen préselt leve illetve por változata is nagyon kedvelt. A cékla nem véletlenül őrzi töretlenül népszerűségét: a benne található vitaminok és ásványi anyagok a téli napokon nagy segítséget jelentenek testünknek és lelkünknek is. Szinte elég ránézni erre a harsány színű gumóra és máris jobb kedvre derülünk.
Ez a termékünk a smoothie-k egyik legkedveltebb összetevője. Íze jól harmonizál gyümölcsökkel és zöldségekkel egyaránt. Régebben főleg savanyított formában, salátaként fogyasztották, és bár az ecetes céklasaláta még ma is komoly rajongótáborral rendelkezik, a préselt céklalével is egyre gyakrabban találkozhatunk a bioboltok polcain. A céklafogyasztás egy egészen új formája a céklapor, ami nem más, mint a cékla porrá őrölt változata. Így az is élvezheti a céklafogyasztás előnyeit, aki nem rajong a gyökérzöldség jellegzetes ízéért.
Mire jó? A céklapor hatása
A céklát mindenki ismeri: szinte nincs olyan étterem vagy salátabár, ahol ne találnánk meg a sötétlila színű gyökérzöldséget a választható saláták között. Nem meglepő, hogy a cékla – a magas kalcium-, magnézium-, antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt – hamar a szuperélelmiszerek kategóriájába került. Nem szereted a céklát? Semmi gond! A céklapor ugyanazokat a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmazza, mint maga a zöldség, ráadásul koncentrált formában.
Egy 2012-ben megjelent tanulmány szerint a rendszeres céklapor fogyasztás segíthet csökkenteni a magas vérnyomást. A vérnyomáscsökkentő hatás valószínűleg a cékla magas nitrát tartalmának köszönhető. Az elfogyasztott nitrátok nitrogén-oxiddá alakulnak, amely bizonyítottan tágítja az ereket, és ezáltal csökken a vérnyomás. A vérképző- és értágító hatás következtében javulhat az agy vérellátása is. A nitrátdús céklapor a sportolók számára is ideális választás lehet. Rendszeres fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a fizikai teljesítményt, hiszen a benne lévő nitrátok javítják a mitokondriumok hatékonyságát, amelyek energiával látják el a sejtjeinket. Egy 2016-ban publikált tanulmány szerint a céklapor erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ennek bizonyítására még nem áll rendelkezésre elegendő klinikai adat, viszont a céklában található betalain nevű pigmentek bizonyítottan segíthetnek leküzdeni a szervezetben fellépő gyulladásokat. Pigment tartalma mellett a cékla rosttartalma is jelentős. A rendszeres céklapor fogyasztás támogatja az emésztőrendszer egészséges működését, és segíthet megelőzni olyan táplálkozással összefüggő, krónikus betegségek kialakulását, mint például a 2-es típusú cukorbetegség vagy az irritábilis bél szindróma.
Jótékony hatások: magas rosttartalma segíti az anyagcserét, kiváló vérképző, nitrát tartalmának köszönhetően javulhat az agy vérellátása, folát tartalma védelmet nyújthat a magzatok fejlődési rendellenessége ellen, így kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, segíti a vérkeringést. Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén ne lepődjünk meg, hogy vizeletünk illetve székletünk is más színű lesz, ez teljesen ártalmatlan.
Így fogyaszd
Gyümölcslében, turmixok alapanyagaként, saláták öntetébe keverve, krémlevesek színezéséhez, 1-2 teáskanállal naponta
Narancsléhez vagy frissen facsart almaléhez keverve gyermekek is szívesen fogyasztják. Sütéshez, főzéshez gyakran használják: tortáknak, leveseknek is élénk bordó színt kölcsönöz. Sütéskor kakaóval keverve semlegesíthetjük a cékla kissé földes ízét.