A zöldségek királynője
Ezt a címet magas szulforafan tartalma miatt érdemelte ki,
melytől az egészségmegőrzés egyik kulcsnövénye lett. Na ki Ő? :)
A brokkoli keresztesvirágú növény, mely segít harmóniában tartani a test erős támadásoknak kitett hormonrendszerét. (Hogy mivel támadjuk be gyanútlanul nap mint nap számtalanszor, ez a következő cikk(ek) témája lesz!)
A brokkoli a sok roston, klorofillon és vitaminon kívül tartalmazza azt a szulforafan nevű vegyületet, mely többek között bizonyítottan rákmegelőző hatással bír, emellett "elősegítheti az agy és a szem védelmét, csökkentheti az orrnyálkahártya allergiás gyulladását, kezelheti a 2-es típusú cukorbetegséget, és nemrég az is kiderült róla, hogy sikeresen alkalmazható az autizmus kezelésében". (Dr. Michael Greger)
A szulforafanhoz legkönnyebben úgy juthatsz, ha alaposan megrágod a nyers brokkolit/kelbimbót/brokkolicsírát. Rágásra és vágásra aktiválódik ugyanis a növényben. Amennyiben mégis a kíméletes párolás mellett döntesz, a feldarabolása után várj 40 percet az elkészítésével. Ez idő alatt a brokkoliban kialakulhatnak az annyira értékes szulforafan-molekulák.
Még több tápanyagot vehetsz magadhoz, ha brokkoli magot csíráztatsz. (Nagyon egyszerű: fogsz egy befőttes üveget, befeded a száját sűrű szúnyoghálóval vagy apró lukakat hagysz a tetején -ahol majd az öblítővíz kifolyhat- és azt csavarod rá. A csírákat pár órát áztasd (ez elhagyható), majd naponta legalább kétszer öblítsd át. Kb. a 3. naptól fogyaszthatod is a saját, vegyszermentes szupertáplálékodat (hogy a ma oly divatos szóval éljek).
A csírák majd kicsattannak a rengeteg enzimtől, vitamintól, ásványtól és nyomelemektől, melyeket a kimerülő termőföldekről érkező zöldségekből egyre nehezebben vehetsz magadhoz. Tehát kertészkedj és csíráztass! ;)
Ajánlott irodalom: Dr. Michael Greger: Hogy ne halj meg