Örülünk Neked! Oldalunk a folyamatos fejlesztés és a Te kényelmed érdekében sütiket (cookies) alkalmaz. Honlapunk használatával elfogadod a a cookie-k alkalmazását. Bővebben a cookie-król az Á.SZ.F-ben olvashatsz. Rendben
Termékek Menü
0
+36 20 488 1171

Miért ajánlott a sportolóknak a Királybúzából készült kenyér fogyasztása?

Napjainkban széles körben elfogadott gyakorlat, hogy a sportolóknak nem szabad kenyeret fogyasztaniuk. Puffaszt és hizlal, nem illeszkedik a sportos életmódba és étrendbe, egy szóval a kenyeret kitörölték a kívánatos ételek sorából, gyakorlatilag indexre került. Bizonyos tekintetben nem alaptalanul, más részről viszont abszolút jogtalanul. Kenyeret enni igenis szabad és kell is, el is magyarázzuk, hogy miért.

Tegyünk először is különbséget kenyér és kenyér között.

 

A kenyér minőségét és fogyaszthatóságát nagyban befolyásolják az alapanyagok, és természetesen az sem mindegy, hogy a készítési folyamat során mivel érintkezik a kenyér. A nagyüzemi, már-már ipari körülmények között született kenyereket mi sem részesítjük előnyben, ezek ugyanis azok a kenyerek, amelyeket megízlelve elégedetlenül csóváljuk a fejünket, hiszen „régen azért sokkal jobb volt a kenyér”.

 

Jobb volt bizony, mert nem pumpálták tele mindenféle állagnövelő anyaggal, és a búza sem találkozott annyi vegyszerrel, mint manapság. Ezektől a kenyerektől valóban megdagad a fogyasztó is, de számtalan egészségügyi problémának (bőr-, és emésztési bajok, stb.) is lehet okozója a nem megfelelő pékáru.

 

Szerencsére a lelkiismeretes pékek már rájöttek, hogy minőségi termékekkel is el lehet jutni a fogyasztókig, ennek köszönhetően a teljes kiőrlésű és ilyen-olyan barnakenyerek rendkívül kelendőek mostanság.

 

A kevésbé elterjedt királybúzából készült kenyérnek azonban még a sötét színű kenyereknél is van egy sokkal jobb tulajdonsága, ez pedig a rendkívül magas fehérjetartalma. A magyar nemesítésű búzafaj a búzaszem királyi, az átlagosnál sokkal nagyobb mérete után kapta a nevét, de nyugodtan nevezhetnék fitneszbúzának is a belőle készült kenyér beltartalma miatt.

 

Két szelet királybúzából készült kenyérben átlagosan 30-40 gramm fehérje található, amennyiben 100 grammos kenyérszeleteket veszünk alapul. A közönséges, hagyományos - vagy nevezzük inkább iparinak – kenyérben találhatónál pedig nagyságrendekkel több aminosavat találunk a „királyi” kenyérben.

 

Ezek az értékek magukért beszélnek és nem is meglepő, hogy ilyen magas fehérjetartalom miatt sportolóknak és testépítőknek is erősen ajánlott a királybúzalisztből készült kenyér fogyasztása edzések után.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikk Király búza liszt