Örülünk Neked! Oldalunk a folyamatos fejlesztés és a Te kényelmed érdekében sütiket (cookies) alkalmaz. Honlapunk használatával elfogadod a a cookie-k alkalmazását. Bővebben a cookie-król az Á.SZ.F-ben olvashatsz. Rendben
Termékek Menü
0
+36 20 488 1171
Ön itt jár: > >

kisOKOS

Jó, ha tudod rovat, avagy „BeSpájzolás” előtt néhány fontos és hasznos tudnivalót szeretnénk megosztani Veled. Fontos tudnod, hogy az itt leírt dolgok saját tapasztalaton alapulnak és elsősorban a JPÉ (Józan Paraszti Ész) elveit követik. 

Gyümölcslevekkel kapcsolatban

Minek köszönhető a gyümölcs- és zöldséglevek hosszú eltarthatósága?

A gyümölcs- és zöldséglevek mentesek mindenféle tartósítószertől és adalékanyagtól, „E-számok” felhasználása nélkül készülnek. Hosszú távú eltarthatóságukat az az egyszerű és kíméletes technológia teszi lehetővé, aminek köszönhetően a gyümölcsök és zöldségek levei egy rövid ideig tartó hőkezelés után ún. aszeptikus vákuumzsákba (angolul „bag in box”, azaz zacskó a dobozban) kerülnek. Ez a zsák - amely egy légmentesen záródó csappal van ellátva – biztosítja, hogy felbontás után a ki nem töltött folyadék ne érintkezzen levegővel és fénnyel, ezáltal az oxidációs, erjedési folyamatok nem indulnak el. Nagyon ritkán azonban előfordul, hogy több száz darabból 1-1 zacskó felfúvódik. Ez esetben a csapon keresztül a keletkezett gázt ki kell engedni úgy, hogy a gyümölcs/zöldséglé a zacskóban maradjon. A teljes körű cseregarancia természetesen érvényes erre az esetre is, vagyis jelezd nekünk mielőbb a problémát, hogy orvosolni tudjuk. 

Miért szerepel kettő gyártási dátum a zacskón?

A natúr levek zacskóján minden esetben kettő gyártási dátum található. Az egyik – jellemzően a zacskó közepén található – dátum a zsák gyártási időpontját jelöli, ebből adódóan megelőzi a bele töltött gyümölcs/zöldséglé neve melletti – azaz a termékhez tartozó – dátumot. A zacskó csapja melletti hosszú oldalon, a gyártási szám mellé nyomtatva található a benne lévő natúrlé fajtája és gyártási ideje (Gy.i.). Felbontás nélkül a termékek minőségüket – hűvös, száraz helyen tárolva - ezen időponttól számítva 9 hónapig megőrzik. A leveket bontás után ajánlott hűtőben tárolni és két héten belül elfogyasztani. 

Miután megkaptam a zacskót, kitölthetem a tartalmát más palackba? 

Igen, de ez esetben a kitöltött levet mielőbb el kell fogyasztanod, mert minőségét még hűtőben tárolva sem tudja olyan sokáig megőrízni, mintha az eredeti csomagolásban tartanád. 

Lisztekkel kapcsolatban:

Mi történik, ha molyra utaló nyomokat (apró lyukak a zacskón, peték/lárvák) találok a lisztben, gabonákban?

Lehet, hogy furán hangzik, de ennek inkább örülj, minthogy szomorú légy! :) Lisztjeink "élő lisztek", az őrlés folyamán nem raknak hozzá semmilyen adalékanyagot és nem kezelik őket olyan vegyszerekkel, amelyek távol tartják a molyokat! Ebből adódóan a melegebb nyári időszakokban nagyon ritkán előfordulhat, hogy a lisztek molyosak lesznek. Habár mi nem tároljuk sokáig a liszteket (igyekszünk minél frissebb őrlést szállítani Neked), annak megállapítása, hogy nálunk vagy Nálad kerültek bele e pici élőlények a lisztbe gyakorlatilag lehetetlen. Aggodalomra semmi okod, az ilyen ritka esetekre érvényes MOLYGARANCIA szolgáltatásunk: azonnal cseréljük lisztjeidet, gabonáidat!

Olajokkal kapcsolatban:

Sajnos az olajokkal kapcsolatban is azt tapasztalom, hogy néhány tévhit alaposan bevéste magát az emberek fejébe. Hogy mik ezek, azt nem részletezem, leírom inkább őszíntén a saját tapasztalataimat. A lényeg, hogy a Tudatos Éléskamrában nem találsz olyan finomított olajat, amelyet vegyszerekkel és adalékanyagokkal kezeltek a nagyobb olajkihozatal és egyéb paraméterek javítása miatt. (A legtöbb, nagyáruházban kapható és széles körben ismert olaj ilyen.) Nálunk kétféle sajtolási eljárással előállított olajat találhatsz, amelyek közül egyikben sem használnak vegyszereket, adalékanyagokat az előállítás során! 

1. Hidegen sajtolt olajok: A legtöbb olajunk ezzel a technológiával készül. Az olajnak való mag egyenesen a présbe kerül, ahol a nyomás hatására kisajtolódik belőle az olajtartalom. A prés - az ott lévő nyomás miatt - minimálisan felmelegszik, de ez a hőhatás elenyésző ill. csak néhány pillanatig éri a magot/olajat. Az így keletkezett olajat ülepítés után manuálisan szűrik és palackozzák. 

2. Melegen (hagyományos olajűtő technológiával) sajtolt olajok: Fontos, hogy ez a fajta olaj nem keverendő össze a finomított olajokkal. Attól, hogy melegen sajtolják, nem jelenti az, hogy ez az olaj rossz! Mindössze abban különbözik a hidegen sajtolt olajtól, hogy ez esetben a magot megpörkölik (néha darálják is) a sajtolási eljárás előtt. Régen, az olajütőkben készítették így az olajat ill. az Őrségben még mai napig készülnek így olajok. A nyugati határszélen még "Stájer típusú" olajként is ismerik az így készült portékákat. A készítés folyamatában ez esetben sem megengedett az adalék és/vagy segédanyagok használata, ülepítés után itt is a mechanikai szűrés előzi meg a palackozást. 

Fontos megérteni, hogy e kétféle olaj közül egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Pontosabban mindegyik másban "jobb" és megint másban "rosszabb", mint a másik. Az alábbi táblázat jól szemlélteti a különbözőségeket. 

Hidegen sajtolt olaj Melegen sajtolt olaj
vitamintartalma magasabb vitamintartalma alacsonyabb
íze kevésbé karakteres karakteres, egyedi ízvilág
színe világosabb sötétebb, teltebb színű

3.  Hidegen sajtolt, szagtalanított olajok: Az ebbe a kategóriába tartozó olajok bizonyos szempontból finomítottnak számítanak, de ezek sem keverendők össze a hagyományosan finomítottnak nevezett termékekkel. Tulajdonképpen olyan hidegen sajtolt olajokról van szó, melyeket sajtolás után dezodorálnak (vízgőzzel átmosnak) annak érdekében, hogy elveszítsék karakteres illatukat, amit egyesek nem szeretnek a hidegen sajtolt olajok használatában. Mivel ezen olajokat jóval nagyobb hőterhelés éri, ezért vitamintartalmuk alacsonyabb és karakteres ízzel sem rendelkeznek. Vegyszereket természetesen itt sem használnak az előállítás során, ülepítés és szűrés után kerül palackba az olaj. 

Mit jelentenek a termékek mellett található piktogramok?

A termékek szöveges leírása mellett fontosnak tartottuk, hogy bizonyos tulajdonságait hangsúlyosabban is kiemeljük. Mivel a szép színes képek könnyebben megragadják a tekintetedet, ezért döntöttünk a piktogramok mellett, amelyek jelentéseiről részletesen itt olvashatsz. 

 

A Természetesen magyar termék piktogram jelöli, hogy a portéka, amely mellett megtaláltad ízig-vérig hazai származású, vagyis itthoni alapanyagból, szorgos magyar kezek munkája által készült. 

 

 

Az Adalékanyag mentes piktogram jelöli, hogy a portéka, amely mellett megtaláltad mentes mindenféle hozzáadott mesterséges adalékanyagtól, ízfokozótól, színező anyagtól, térfogatnövelő szertől.

A Gluténmentes piktogram jelöli, hogy a portéka, amely mellett megtaláltad nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. 

 

A Vegán piktogram jelöli, hogy a portéka, amely mellett megtaláltad mentes az állati eredetű összetevőktől és a termékkel kapcsolatban nem végeztek állatkísérleteket. 

A Földbarát piktogram jelöli, hogy a portéka, amely mellett megtaláltad környezetbarát, lebomló anyagok felhasználásával készült.