Örülünk Neked! Oldalunk a folyamatos fejlesztés és a Te kényelmed érdekében sütiket (cookies) alkalmaz. Honlapunk használatával elfogadod a a cookie-k alkalmazását. Bővebben a cookie-król az Á.SZ.F-ben olvashatsz. Rendben
Termékek Menü
0
+36 20 488 1171

Csodásan egyszerű (és csodásan finom) kenyér recept

Ha igazán finomat akarsz!  smiley

Kérdéseitek alapján úgy látjuk, többen vagytok, akik bár nagyon szeretnétek,  mégsem mertek nekikezdeni a kenyérsütésnek. Segíteni szeretnénk az elindulásban  egy olyan recepttel, mely szinte elronthatatlan, gyors, az eredmény pedig egy illatokkal és zamatokkal teli valódi TÁPLÁLék.  És hogy miért csúcsszuper az otthoni kenyér alkotás, erről itt olvashatsz:

http://www.spajzoldbe.hu/blog/kenyersutes_otthon

No akkor! 

A kenyérvarázslás kellékei:

- 1 kg Király búza liszt 
- 2 dkg élesztő (még jobb a kovász!)   
- 6 dl víz  
- 1 EK
- 1 EK olaj
    
- magok tetszés szerint  (mi nagyon szeretjük a napraforgómagot, lenmagot, esetleg szezámmagot a kenyérben)

És az alkotás folyamata:

A lisztet rakd bele egy nagy tálba, morzsold bele az élesztőt, a sót, a magokat és az olajat. Keverj rajta egyet. Lassan adagold hozzá a langyos vizet és közben fakanállal keverd durvára a tésztát (nem kell simának lennie). Ha felvette az összes vizet a liszt, akkor a fakanálról válts át a kezedre és gyúrd a tálban a tésztát. Ha már szépen összeállt és homogén, akkor kiveheted a deszkára. Ott gyúrd tovább. Minél tovább gyúrod, annál jobb.   



Majd egy nagy tálban, letakarva, nem huzatos, langyos helyen keleszd kb. 1 órát. Ezután újra deszkán kicsit gyúrd át és ismét kb. fél órát keleszd, ekkor már abban a tálban, amiben sütni fogod.   

Ha szépen megkelt, picit spricceld meg a tetejét vízzel (legjobb az a spricni, amivel a szobanövényeket spriccelik) és tedd előmelegített (200-250 fok) sütőbe. Kb 10 percig mehet max fokozaton, majd utána 180-ra visszaveheted még kb 30-35 percre (kenyér méretétől függően).   

Sütőből kivéve ismét megspricnizve szépségesen pirosas lesz a héja. Mmm...

Ha most kezded a kenyérvarázslást, ez a recept nagy segítségedre lesz. Ha már rutinosabb Vagy, keverd nyugodtan a liszteket ízlésed és igényed szerint (pl. a király lisztet teljes kiőrlésű király liszttel, rozsliszttel stb.)

További érdekességeket és praktikákat a www.kiralybuzaliszt.hu oldalon találsz

Ha kérdésed van vagy elakadtál, írj Zolinak! (zoli@spajzoldbe.hu) Ő majdnem mindenre tudja a választ  laugh

Sikerekben és örömökben gazdag alkotást kívánunk!  smiley

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikk Király búza liszt