Örülünk Neked! Oldalunk a folyamatos fejlesztés és a Te kényelmed érdekében sütiket (cookies) alkalmaz. Honlapunk használatával elfogadod a a cookie-k alkalmazását. Bővebben a cookie-król az Á.SZ.F-ben olvashatsz. Rendben
Termékek Menü
0
+36 20 488 1171

5 varázsfűszer hűvös időre (is)

Amíg a napocska csak ritkán kényeztet éltető sugaraival, és Zimankó anyó fagyos lehelete ül a világon, nekünk kell a melegséget előteremteni: egymás lelkében fényekkel, figyelemmel és kedves szavakkal, testünkben pedig kincset érő, illatos fűszerekkel. „Gyógy”szerekkel. 

E fűszerek egykor rendkívüli értékkel bíró fizetőeszközök voltak. Ha engem kérdezel, az akkoriak látták tisztán az értéküket. Ma túl sok dolog vesz körül minket, túl sok újdonság, „becsomagolt semmi” ahhoz, hogy tisztán lássunk. Akkor kincsként, valódi értékként kezelték és alkalmazták őket: Először gyógyításra, később az ételek értékesebbé, ízesebbé varázslására (is). Minden fűszer egy-egy isteni esszencia, áldás és segítség a földön élőknek.

Érthetetlen módon a ma embere főként egyszerű adalékanyagként tekint rájuk, ezért „büntetése”, hogy nem is részesülhet áldásos hatásukban sem.

Cikkünkben a számtalan csodás fűszer közül most az 5 talán legerősebb védőhatással bíróra hívjuk fel a figyelmedet, melyek az immunrendszer védelmétől kezdve az érrendszer erősítésén, a gyulladások és fájdalmak csillapítása-, illetve a nyirok és vérkeringés támogatása terén fejtik ki hatásukat. Építsd be őket mindennapjaidba! 

Gyömbér:

Téli betegségek megelőzésére, a teljes test erősítésére, torokfájásra, köhögésre, hányingerre, gyomorpanaszokra, puffadásra, fájdalom és gyulladáscsillapításra. Ha teheted, a gyökér lereszelt darabjaiból főzz teát. Ha ehhez nem férsz hozzá, a por is megfelelő (szórd ételekbe, keverd vízzel). Idült fájdalmak, reuma enyhítésére is alkalmazzák.

Cayanne bors (csili paprika):

Antibakteriális, méregtelenítő, fájdalom csillapító, élénkíti a keringést, ezáltal a méreganyagok lerakódását, a test „besűrűsödését” is gátolja. Szórd turmixba, ételbe, keverd vízzel. Különleges zamatokat kölcsönöz az ételnek/italnak.

Kakukkfű:

 Ez a illatos, szerény növény általános erősítő, légúti megbetegedések (köhögés, torokgyulladás, hörghurut) méltatlanul elfeledett enyhítője, görcsoldó, emésztést javító,  immunerősítő, az egyik legtökéletesebb növényi „antibiotikum”.

Fokhagyma:

 

 A vámpírok lefegyverzésén túl a fáraó ezt rendelte a piramisépítő munkásoknak, és bizony a háborúra készülő katonák is tudatosan fogyasztották. Ahogy Louis Pasteur 1858-ban megfigyelte, a fokhagyma még a tífusz kórokozó baktériumát is képes visszaszorítani. Érvédő hatású, az élősködők sírva menekülnek előle, kéntartalma (melyből jellegzetes illata is adódik) pedig nagymértékben erősíti a hajat és szépíti a bőrt. Nagyon gazdag ásvány- és vitaminforrás.

Kurkuma:

Rendkívüli ereje példátlan gyulladásgátló és antioxidáns hatásában van, a szervezet egészének általános erőnlétét javítja- ezen tulajdonságaival feltornázta magát a preventív (egészségmegőrző) gyógynövények listájának abszolút csúcsára. Izületi gyulladásra, fájdalmakra verhetetlen a gyógyító növények között. Porban gyógynövényboltokban kapható nagyobb kiszerelésben. Vízzel keverve, turmixokba, nem forró étellel fogyaszd.

Megjegyzés: A kurkumát epehajtó hatása miatt epeköves betegek kis adagokban, illetve kezelőorvosukkal egyeztetve-, és (a kakukkfű kivételével) mind a négy fűszerre érvényes, hogy vérhigító gyógyszert szedők szintén kisebb adagokban, lehetőleg 4-6 órával a gyógyszer bevétele után alkalmazzák.

Ajánlott irodalom: Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár, Petra Neumayer: természetes antibiotikumok

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikk